Wilt u blijvend van uw melasma af?

Gepost op 31 maart 2019

Wilt u blijvend van uw melasma af?

Verander nu uw leefstijl!

Melasma wordt gekenmerkt door grillige, donkerbruine tot zelfs grijze vlekken op het gezicht. Ervaring leert dat melasma moeilijk te behandelen is.  Er bestaan drie belangrijke problemen:

 • De resultaten van de behandelingen kunnen van persoon tot persoon wisselen.
 • Er bestaat kans dat de vlekken door de behandeling juist (tijdelijk) donkerder of uitgebreider worden.
 • Na een aanvankelijk geslaagde behandeling kan melasma altijd weer terugkeren.

De oorzaak van melasma is complex. Waarschijnlijk leidt een combinatie van erfelijke factoren, hormonale factoren en overmatige zonblootstelling tot een verhoogde pigmentaanmaak in de huid.

Tien tips tegen melasma

Wanneer u serieus aan een behandeling tegen melasma wilt beginnen dient u allereerst uw leefstijl en zongedrag te veranderen! De volgende tips en adviezen kunnen u helpen om de pigmentvlekken uit uw gezicht weg te houden:

 1. Beperk uw activiteiten in de buitenlucht, bijvoorbeeld fietsen, wandelen, tuinieren of op het terrasje zitten.
 2. Beperk het aantal keren per jaar dat u een zonnige vakantie neemt. Dit betreft niet alleen de strandvakanties maar ook de wintersportvakanties.
 3. Blijf zoveel mogelijk uit de zon tussen 12 en 15 uur, dan is de zonkracht op zijn sterkst. Als u in zonnige landen verblijft, blijft dan tussen 11 en 16 uur uit de zon. Neem een lange lunchpauze en verschuif indien mogelijk uw afspraken tot in de namiddag.
 4. Zoek zoveel mogelijk de schaduw op. Gebruik desnoods een paraplu wanneer de zon fel schijnt.
 5. Draag bedekkende kleding, een hoed en een zonnebril tijdens een zonnige dag.
 6. Smeer alle (!) dagen van het jaar overdag een zonnebrandmiddel met een hoge beschermingsfactor (spf 50+) op uw gehele gezicht en hals. Dit middel dient minerale ultraviolette (UV) filters te bevatten zoals zinkoxide en titaniumdioxide én antioxidanten. Minerale filters in combinatie met antioxidanten beschermen de huid het beste tegen pigmentvorming door een bredere dekking tegen UVA, UVB, infrarode stralen en zichtbare licht stralen.
 7. Smeer uw huid elke twee uur met dit zonnebrandmiddel en herhaal dit na het sporten of zwemmen.
 8. Stop het gebruik van orale anticonceptiepillen of andere hormoonpreparaten waarin geslachtshormonen zitten.
 9. Vermijd het gebruik van zonnebanken en infrarood apparaten. Het gebruik van zelfbruinende middelen zijn echter wel toegestaan.
 10. Smeer iedere avond op uw gezicht een bleekserum dat de pigmentvorming enzymatisch kan afremmen. Uw arts kan u adviseren welk middel voor uw huid het beste is.

Ondanks dat u zich strikt aan bovenstaande adviezen houdt is het toch altijd mogelijk dat de vlekken (enigszins) terugkeren, zeker na een zonnige vakantie.

Houd hoop, en blijf u goed beschermen tegen de zon! Een laserbehandeling tegen melasma kan zo nodig jaarlijks herhaald worden.

 

Met dank aan

Nienke Huiskes, huidtherapeute

 

Lees ook:

De multilevel behandeling tegen melasma

Bleekserum van Universkin

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.