Nieuwe behandeling van melasma

Gepost op 12 juli 2018

Nieuwe behandeling van melasma

The multi-level approach

Melasma is een veel voorkomende pigmentstoornis die vooral voorkomt bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Zowel vrouwen met een blanke als met een donkere huid zijn hierbij de dupe. De belangrijkste oorzaken zijn hormonale factoren (zoals het gebruik van de anti-conceptiepil en zwangerschap) en overmatige zonblootstelling. Melasma uit zich als grillige donkere verkleuringen in het gezicht, met name op het voorhoofd, de wangen, de jukbeenderen, de lippen en soms ook op de onderkaken.  Vrouwen die melasma hebben weten inmiddels dat de aandoening moeilijk te behandelen is. Over het algemeen lukt het niet om de pigmentaties met slechts één behandelmethode (monotherapie) te bestrijden. Meestal zijn in het verleden al meerdere soorten monotherapieën zoals een bleekcrème of een chemische peeling geprobeerd zonder succes. Waarom is melasma dan zo moeilijk te behandelen?

Melasma op meerdere niveaus behandelen

Wat veel mensen niet weten is dat bij (de meeste vormen van) melasma het overmatige pigment op meerdere niveaus in de huid ligt, te weten in de hoornlaag, in de opperhuid en ook in de diepere lederhuid. Een extra moeilijkheidsgraad is het feit dat het dieper gelegen pigment door speciale ontstekingscellen (melanofagen) worden ingekapseld, net als de situatie bij tatoeagepigmenten. Hierdoor is dit dieper gelegen pigment niet bereikbaar voor plaatselijke middelen zoals een bleekcrème. Dr David Njoo biedt daarom “the multi-level approach” aan om melasma te bestrijden.

Dit multi-level approach heeft de volgende doelen:

  1. Het enzymatisch afremmen van de pigmentaanmaak in de oppervlakkige lagen van de huid
  2. Het vernietigen van het dieper gelegen pigment
  3. Het blokkeren van de huid tegen meerdere soorten lichtstralen
  4. Het systemisch afremmen van de pigmentaanmaak

1.Het enzymatische afremmen van de pigmentaanmaak in de oppervlakkige lagen van de huid

Hiervoor dient u een bleekserum te gebruiken dat minimaal twee pigmentremmende stoffen bevat. Dr Njoo adviseert hiervoor het product Universkin met de ingrediënten arbutin, kojic acid, niacinamide en ascorbinezuur.  Dit speciaal bleekserum wordt vers voor u bereid tijdens het consult en is houdbaar tot maximaal 12 weken.

Lees hier meer over Universkin

Prijs: eur 150,- voor 3 ingrediënten en eur 180 voor 4 ingrediënten. Flacon 15 ml.

2. Het vernietigen van het dieper gelegen pigment

Het dieper gelegen pigment kan alleen worden behandeld met laserstralen die diep in de huid kunnen doordringen. Dr Njoo zet hiervoor de PicoWay Resolve laser in, die een golflengte heeft van 1064 nanometer. De PicoWay laser is effectief en veilig voor alle huidtypen, dus ook voor donkere huidtypen. Er zijn 2 tot 4 behandelingen nodig om het dieper gelegen pigment significant te verminderen.

Lees hier meer over de PicoWay laser

Prijs: eur 250,- voor beide wangen, eur 350,- voor wangen en slapen en eur 500,- voor gehele gezicht (full face) 

3. Het blokkeren van de huid tegen meerdere soorten lichtstralen

Recentelijk is bekend dat het pigment in de huid niet alleen wordt gestimuleerd door ultraviolette A en B stralen maar ook door infrarood licht en zichtbaar licht. De Nexultra Z spf 50+ met minerale filters en anti-oxidanten is in staat om al deze vier lichtsoorten te blokkeren waardoor de pigmentaanmaak zo volledig mogelijk wordt afgeremd. Zonnebrandmiddelen met chemische filters zijn dus niet meer afdoende om melasma te bestrijden!

Prijs : eur 50,-  Tube 75 ml.

4. Systemisch afremmen van de pigmentaanmaak – Tabletten tegen melasma

Er bestaan ook tabletten die kunnen helpen bij het verminderen van de vlekken

  • Tranexaminezuur. Dit middel vermindert de pigmentaanmaak door verschillende mechanismen, waaronder enzymremming en verminderen van de bloedvoorziening van de pigmentcellen. Tranexaminezuur  kan door dr Njoo aan u worden voorgeschreven met behulp van een recept.

Lees hier meer over tranexaminezuur tegen melasma

Prijs: Het recept wordt volledig vergoed door uw ziektekostenverzekeraar

– Orale antioxydanten. Bij melasma is er sprake van “oxidatieve stress” waardoor er schade ontstaat aan de opperhuid en de pigmentcellen meer pigment aanmaken. Er zijn drie antioxydanten bekend die de behandeling van melasma kunnen ondersteunen. Deze middelen kunt u vrijelijk zonder recept via uw apotheek aanschaffen of via diverse online webshops

  • L-ascorbinezuur (vitamine C) : 1 x daags 1000 mg
  • Glutathion: 2 x daags 500 mg
  • Polypodium Leucotomos (merknaam: Heliocare® 360)  2 x daags 1 capsule (240 mg)  Prijs: eur 35,- voor 30 capsules

Deze middelen dient u te gebruiken zolang u last heeft van melasma.

Donkere kringen

Bovengenoemde  combinatiebehandeling werkt ook goed om donkere kringen onder de ogen lichter te maken. Voorwaarde is wel dat de donkere kringen zijn veroorzaakt door familiaire aanleg of door ontstekingsrest (zogenaamde post-inflammatoire hyperpigmentatie)

Klik hier voor meer informatie over Donkere kringen

 

Hoe lang duurt het voordat ik resultaat zie?

De behandeling van melasma  en donkere kringen zal veel van uw geduld vragen. Het zal lang duren voordat u eindelijk resultaat gaat zien. Dit geldt zeker voor die gevallen waarbij de pigmentvlekken al jaren bestaan. Er zijn tussen de 2 en 6 laserbehandelingen nodig. Na gemiddeld 4 tot 6 maanden bereiken de meeste van onze klanten pas het gewenste resultaat. Maar ook daarna dient u zich te houden aan alle voorschriften en leefregels die dr Njoo u zal adviseren. De pigmentvlekken kunnen namelijk altijd weer terugkomen.

 

Meer weten?

Wilt u meer weten over deze nieuwe aanpak van melasma behandeling? Maak dan hier een afspraak voor een persoonlijk behandelplan.

 

 

 

 

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.