Melasma bij mannen

Gepost op 27 december 2020

Melasma bij mannen

Een toenemend en onderschat probleem

Melasma is een veel voorkomend pigmentstoornis waarbij er grillige en vaak symmetrische donkere verkleuringen ontstaan op bepaalde plaatsen in het gezicht.  De aandoening komt voornamelijk voor bij vrouwen. Recente studies laten echter zien dat melasma steeds vaker wordt gezien bij mannen en dat mannen hiervoor ook steeds meer gerichte hulp zoeken.

 

Komt melasma bij alle huidtypen voor?

Ja melasma treft vrouwen en mannen van alle huidtypen, maar komt voornamelijk voor bij mensen met donkere huidtypen, zoals Aziatische en Hindoestaanse huidtypen. De voornaamste reden is omdat deze mensen niet gewend zijn om hun huid te beschermen tegen zonlicht omdat ze denken dat ze niet of nauwelijks verbranden in de zon. Wat ze echter onderschatten is dat langdurige onbeschermde zonblootstelling leidt tot vroege huidveroudering en het ontstaan van pigmentvlekken.

Hoe ziet melasma bij mannen eruit?

Het klinisch beeld verschilt niet veel van die bij vrouwen. De grillige verkleuringen zien we voornamelijk op de jukbeenderen, wangen, en voorhoofd. Zeldzaam zien we de plekken ook aan de onderkaken

Hoe ontstaat melasma bij mannen?

In tegenstelling tot vrouwen spelen hormonale factoren geen rol van betekenis. Er kan uiteraard geen sprake zijn zwangerschappen of gebruik van de orale anticonceptiepil. De belangrijkste oorzaak is overmatige UV-blootstelling in combinatie met onvoldoende bescherming tegen UV stralen. De zonneschade die hierdoor in de huid ontstaat is verantwoordelijk voor de verschillende processen in de huid die uiteindelijk voor melasma zorgen.

Multi-level therapy tegen melasma

Net als bij vrouwen past dr David Njoo de multi-level therapy ook toe voor melasma bij mannen. Ook hierbij ligt het pigment op verschillende niveaus in de huid en zijn er meerdere processen betrokken. Hoewel het soms enkele maanden kan duren voordat u effect ziet, zorgt deze vorm van therapie uiteindelijk voor langaanhoudende resultaten.

De behandeling heeft de volgende doelen:

  1. Het enzymatische afremmen van de pigmentaanmaak in de oppervlakkige lagen van de huid
  2. Het vernietigen van het dieper gelegen pigment
  3. Het blokkeren van de huid tegen meerdere soorten lichtstralen
  4. Het herstellen van de zonneschade

1. Het enzymatische afremmen van de pigmentaanmaak in de oppervlakkige lagen van de huid. Hiervoor dient u een bleekserum te gebruiken dat minimaal twee pigment remmende stoffen bevat. Dr Njoo adviseert hiervoor het product Clarifying Serum van Obagi Medical dat 4% arbutin en 10% vitamine C bevat. Na openen is het product 12 maanden houdbaar

Prijs: eur 180. Flacon 30 ml.

2. Het vernietigen van het dieper gelegen pigment

Het dieper gelegen pigment kan alleen worden behandeld met laserstralen die diep in de huid kunnen doordringen. Dr Njoo zet hiervoor de PicoWay Resolve laser in, die een golflengte heeft van 1064 nanometer. De PicoWay laser is effectief en veilig voor alle huidtypen, dus ook voor donkere huidtypen. Er zijn 2 tot 4 behandelingen nodig om het dieper gelegen pigment significant te verminderen.

Lees hier meer over de PicoWay laser

Prijs: eur 150 tot 250 per behandeling

3. Het blokkeren van de huid tegen meerdere soorten lichtstralen

Recentelijk is bekend dat het pigment in de huid niet alleen wordt gestimuleerd door ultraviolette A en B stralen maar ook door infrarood licht en zichtbaar (blauw computer) licht. De Physical Defense spf 50 van Obagin Medcial met minerale filters en anti-oxidanten is in staat om al deze vier lichtsoorten te blokkeren waardoor de pigmentaanmaak zo volledig mogelijk wordt afgeremd. U dient deze crème iedere dag net als een dagcrème op uw gehele gezicht aan te brengen, 365 dagen per jaar. Dus ook de normaal uitziende huiddelen.

Prijs : eur 65,- Tube 100g

4.Het herstellen van de zonneschade en voorkómen van verdere zonneschade

Studies hebben laten zien dat de volgende tabletten mits dagelijks ingenomen zonneschade kunnen helpen herstellen en voorkómen

  • Vitamine C  1 x per dag 1000 mg (let op hoge dosis)
  • Glutathione 2 x daags 500 mg
  • Heliocare capsules  1- 2 x per dag 240 mg, deze bevatten de actieve stof Polypodium leucotomos

Prijs Heliocare capsules : eur 35,- voor 30 capsules

 

Meer weten?

Wilt u meer weten over deze aanpak van melasma bij mannen? Maak dan hier een afspraak voor een persoonlijk behandelplan.

 

 

 

 

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.