De behandeling van donkere kringen

Gepost op 31 maart 2019

De behandeling van donkere kringen

Tips voor een blijvend resultaat

 

Donkere kringen, de verschillende vormen

Er bestaan verschillende oorzaken voor wat mensen noemen “donkere kringen onder de ogen”. Hieronder staan de belangrijkste oorzaken:

 1. De erfelijke vorm. Dit staat bekend als de familiaire periorbitale hyperpigmentaties oftewel afgekort FPOH. Dit is tevens de vorm die het moeilijkst te behandelen is.
 2. De verworven vorm. De belangrijkst oorzaak hiervan is terugkerende ontstekingen en zwellingen onder ogen. We zien dit bijvoorbeeld bij hooikoorts en contactallergie voor cosmeticaproducten. Door frequent wrijven onder de huid wordt de huid daar donkerder. Deze vorm staat ook bekend als “post-inflammatoire hyperpigmentatie, afgekort PIH
 3. Verlies van bindweefselvolume in de ooghoeken waardoor er een diepe traangoot ontstaan. Deze vorm is zowel erfelijk als ook een uiting van huidveroudering.
 4. Verdunning van de huid onder de ogen waardoor bloedvaatjes zichtbaar worden. Dit herkent u aan blauwrode soms paarse verkleuringen onder de ogen.
 5. Verslapping van de huid onder de ogen en daardoor wallenvorming. Ook deze vorm is zowel erfelijk bepaald als een gevolg van het ouder worden.
 6. Combinaties van 1,2,3,4 en/of 5

De behandeling van donkere kringen wordt bepaald door de oorzaak van het probleem. Laat daarom eerst goed de diagnose stellen door een arts die hiermee ervaring heeft. Om de oorzaak van donkere kringen vast te stellen dient u het beste een live consult aan te vragen bij een arts.

Fotos van donkere kringen links de erfelijke vorm en rechts ontstaan na eczeem en hooikoorts

Donkere kringen erfelijk

Donkere Kringen PIH

 

 

 

 

 

 

 

Foto’s van donkere kringen links door een traangoot en dunner worden van de huid en rechts schaduweffect door verslapte huid onder de ogen

Donkere Kringen Traangoot

Donkere kringen wallen

 

 

 

 

 

 

Tips na de behandeling van donkere kringen

Op deze pagina geven wij u tips hoe u het beste de huid kan verzorgen nadat u voor een van de bovenstaande twee oorzaken bent behandeld met lasertherapie. In die gevallen is er namelijk sprake van overmatig pigmentophoping onder de huid.

 1. Smeer de eerste 3 dagen na de behandeling 2 tot 3 maal daags een kalmerende crème of zalf op de behandelde huid en koel de huid wanneer nodig.
 2. Laat eventuele korstjes, velletjes of blaartjes vanzelf genezen. en ga er niet aan zitten pulken. Twijfelt u over een huidreactie? Neem dan contact op met de behandelend arts.
 3. Overdag mag u de behandelde huid met make-up bedekken. Smeer eerst een dagcrème met spf 50 en daarbovenop pas de make-up.
 4. Als u jeuk of kriebel heeft onder de ogen probeer dan zo min mogelijk met uw vingers te wrijven of te krabben. Door het wrijven of krabben kan de huid weer donkerder worden. Beter is om dan extra te smeren met de zalf of crème genoemd onder 1. Dat verkoelt ook en leidt de jeuk af.
 5. Smeer alle (!) dagen van het jaar overdag een zonnebrandmiddel met een hoge beschermingsfactor (spf 50+) op de huid onder de ogen. Dit middel dient minerale ultraviolette (UV) filters te bevatten zoals zinkoxide en titaniumdioxide én antioxidanten. Minerale filters in combinatie met antioxidanten beschermen de huid het beste tegen pigmentvorming door een bredere dekking tegen UVA, UVB, infrarode stralen en zichtbare licht stralen.
 6. Smeer uw huid elke twee uur met dit zonnebrandmiddel en herhaal dit na het sporten of zwemmen.
 7. Zoek zoveel mogelijk de schaduw op. Gebruik desnoods een paraplu wanneer de zon fel schijnt. Draag een hoed en een zonnebril bestand tegen UV stralen tijdens een zonnige dag.
 8. Blijf zoveel mogelijk uit de zon tussen 12 uur en 15 uur, dan is de zonkracht op zijn sterkst. Als u in zonnige landen verblijft, blijft dan tussen 11 en 16 uur uit de zon. Neem een lange lunchpauze en verschuif indien mogelijk uw afspraken tot in de namiddag.
 9. Nadat de huid genezen is van de lasertherapie (meestal is dit 3 tot 7 dagen na de behandeling) dient u onder de ogen een bleekserum te smeren dat de pigmentvorming enzymatisch afremt. Uw arts kan u adviseren welk middel voor uw huid het beste is.
 10. Combineer de laserbehandeling niet met andere laser- of lichtbehandelingen. Overleg eerst met uw behandelend arts.

Ondanks bovengenoemde kunnen donkere kringen toch telkens weer terugkeren. Houd moed en blijf u goed beschermen tegen de zon. De laserbehandeling kan eventueel iedere jaar weer herhaald worden

Met dank aan

Nienke Huiskes, huidtherapeute

 

Lees ook

Picoway laser tegen donkere kringen

Universkin bleekserum

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.