Maak direct een afspraak

Maak direct een afspraak

Vul onderstaande gegevens in en wij nemen binnen één werkdag contact met u op.

captcha

×
Bel me terug

Wij bellen u graag terug

Wij zijn telefonisch bereikbaar op werkdagen van 9 tot 17 uur. Wilt u graag dat wij u bellen? Geef ons dan uw naam en telefoon nummer en wij bellen u binnen één (werk-)dag terug.

×

Zijn spataderen erfelijk ?

Gepost op 5 maart 2017

Zijn spataderen erfelijk ?

Spatader-gen doopt varices om tot familiekwaal

Heb je de ogen van je moeder, maar de vaten van je vader? Volgens Zweedse wetenschappers hebben kinderen van een ouder met spataderen (medische term: varices) een tweemaal zo grote kans om later zelf spataderen te ontwikkelen. Uit het onderzoek onder geadopteerde Zweedse kinderen blijkt dat als behalve de biologische ouders ook de adoptieouders spataderen hebben, de kans nog eens verdubbeld.

Spataderen ontstaan wanneer kleppen in de bloedvaten (aderen) in de benen niet meer goed werken. Tot op heden werd gedacht dat een staand beroep de voornaamste risicofactor voor het krijgen van spataderen was. Zweedse onderzoekers hebben een gen ontdekt dat vermoedelijk bijdraagt aan het ontwikkelen van spataderen. Dit zogenaamde FOXC2 gen op chromosoom 16 wordt in verband gebracht met het kapot gaan van kleppen in de aderen in de benen. Kinderen bij wie alleen een adoptieouder spataderen heeft, maar de biologische ouders niet, hadden in het Zweeds onderzoek geen verhoogd risico op het ontwikkelen van spataderen.

Als uit vervolgstudies blijkt dat dit gen inderdaad de boosdoener is, zou het in de toekomst wellicht mogelijk zijn om te voorspellen wie kans loopt om spataderen (of misschien zelfs andere vaatziekten) te krijgen. Omgevingsfactoren spelen zeker een rol bij het ontstaan van spataderen, maar sommige mensen hebben een aangeboren talent ze te ontwikkelen.

Advies dr David Njoo
Op basis van deze gegevens kunnen we ook stellen dat spataderen zich al op jonge leeftijd kunnen manifesteren. Het is dus geen aandoening die alleen bij oudere mensen voorkomt. Een op de vier Nederlanders krijgt vroeg of laat last van spataderen. Wacht niet te lang met behandelen, want ook bij spataderen geldt: Hoe vroeger je erbij bent, hoe beter de resultaten

Maak een afspraak voor de Ellipse laser!
Heeft u ontsierende kleine blauwe en/of rode adertjes aan uw benen? Met de geavanceerde Ellipse laser kunt u nu zonder spuiten of opereren hier van af komen! Meer weten? Maak gauw een afspraak via gsm 06-44702873 of via info@davidnjoo.nl

 

Bron
Kohno K; Niihara H; Li X; Hamano T; Nabika T; Shiwaku K; Isomura M; Morita E; Sundquist K; Zöller B. Familial Transmission of Hospital-Treated Varicose Veins in Adoptees: A Swedish Family Study. J Am Coll Surg.  2016; 223(3):452-60 (ISSN: 1879-1190).

Met dank aan Huidarts.com

 

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.