Tabletten tegen melasma

Gepost op 24 augustus 2019

Tabletten tegen melasma

Slikken om lichter te worden

Een dubbelblind gerandomiseerde studie uit de Verenigde Staten en Australië heeft onlangs aangetoond dat orale tranexaminezuur effectief is in de behandeling van matig ernstig en ernstige vormen van melasma. Er werden significant betere resultaten geboekt met tranexaminezuur dan die met een placebomiddel.

Melasma is een veelvoorkomend pigmentstoornis waarbij er grillige donkere verkleuringen ontstaan in het gezicht. De aandoening treft voornamelijk vrouwen aan in de vruchtbare periode. De oorzaak ligt in een toegenomen pigmentaanmaak die aangedreven wordt door geslachtshormonen, ultraviolette stralen en zonneschade. Lokale middelen (zoals bleekcrèmes) blijken niet altijd succesvol te zijn. De laatste jaren is er daarom veel belangstelling ontstaan voor orale behandelingen tegen melasma. Bestaan er inderdaad middelen die je kunt slikken om lichter te worden?

Op basis van recente literatuurgegevens heeft Dr David Njoo heeft voor u een opsomming gemaakt van de orale middelen die zinvol zijn in de behandeling van melasma

  1. Tranexaminezuur. Dit is een middel dat normaliter wordt toegepast bij verhoogde bloedingsneigingen, bijvoorbeeld bij mensen met stollingsstoornissen. Voor de indicatie melasma wordt echter een veel lagere dosis voorgeschreven en wel in een dosis van tweemaal daags 250 mg. Het middel remt via beïnvloeding van het stollingssysteem de activiteit van tyrosinase, hét sleutelenzym van de pigmentproductie. Het resultaat is een lichtere huid. Uit bovengenoemde studie blijkt dat de vlekken voor minimaal 50% kunnen worden verbleekt, zonder dat de rest van het lichaam lichter wordt. Wereldwijd zijn er inmiddels meer dan 2000 patiënten met melasma met dit middel onderzocht (artikel Grimes).  Tranexamine is uitsluitend via recept verkrijgbaar bij uw arts.
  2. Glutathion. Dit middel is een bekende antioxidant en is ook populair als voedingssupplement. Glutathion levert echter ook de aminozuur cysteïne. Wanneer cysteïne wordt ingebouwd in de pigmentproductie wordt er een lichtere soort pigmentkorrel gemaakt. Het resultaat is daardoor ook een lichtere huid. De dosis is 2 x daags 500 mg. Glutathion is vrij verkrijgbaar in drogisterijen of apotheken.
  3. Vitamine C. Dit bekende voedingssupplement wordt algemeen gebruikt om de weerstand te verhogen. In een hogere dosis van 1 x daags 1000 mg werkt het als een stevige antioxidant, waardoor verschijnselen van zonneschade worden beperkt. Dit is gunstig in het herstel van melasma. Vitamine C is gewoon bij uw apotheek verkrijgbaar.
  4. Polypodium leucotomos (afgekort PLE). Dit middel wordt geslikt in een dosis van 2 x daags 240 mg door mensen die om verschillende redenen gemakkelijk verbranden in de zon. Het werkt als een krachtige antioxidant waardoor mensen beter bestand worden tegen zonneschade. Recentelijk is ook gebleken dat PLE een waardevolle toevoeging is bij een standaardbehandeling van melasma.  Let op: Koop geen capsules waarin ook β caroteen is verwerkt, daarvan kunt u een gelige verkleuring krijgen van de huid. Bij dr David Njoo is PLE verkrijgbaar als Heliocare 360º capsules. De prijs is €35,- voor 30 capsules.

Bovengenoemde middelen zijn goed met elkaar te combineren en kunnen dus ook dagelijks tegelijkertijd ingenomen worden.

Meer weten?

Maak een afspraak voor een consult bij dr David Njoo, en maak kennis met onze multi-level therapie tegen melasma.

Literatuur

  • Grimes PE, Ijaz S, Nashawati R, Kwak D. New oral and topical approaches for the treatement of melasma Int J Women Dermatology 2019; 5: 30-6
  • Del Rosario E, Florez-Pollack S, Zapata L et al. Randomized, placebo-controlled, double-blind study of oral tranexamic acid in the treatment of moderate-to-severe melasma J Am Acad Dermatol 2018; 78: 363-9.
  • Zhang L, Tan WQ, Fanf QQ et al. Tranexamic acid for adults with melasma : a systematic review and meta-analysis.  BioMed Res Int 2018; Article ID 1683414.  6 november 2018

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.