Preventieve botox, is het zinvol?

Gepost op 3 maart 2020

Preventieve botox, is het zinvol?

Dr David Njoo geeft commentaar

 

Steeds meer vrouwen starten in hun twintiger jaren al met de eerste botoxbehandeling. Vaak nog voordát er rimpels of ander tekenen van huidveroudering echt zichtbaar zijn.  Is het een goede investering of weggegooid geld?

Dr David Njoo geeft antwoord op de meest gestelde vragen.

Wat is preventieve botox en wie komt daarvoor in aanmerking?

Met preventieve botox bedoelen we het zetten van injecties in het gezicht met het spierontspannende eiwit botuline toxine A om beginnende rimpels te behandelen en/of om toekomstige rimpelvorming tegen te gaan.

Is preventieve botox echt zinvol zijn om rimpels te voorkómen?

Hoe snel iemand rimpels krijgt in het gezicht is afhankelijk van een aantal factoren zoals erfelijke factoren, leefstijl zoals bijvoorbeeld stress, roken, zonnebaden, alcohol-en drugsgebruik maar ook het hebben van chronische ziektes. Met behulp van preventieve botox kunnen we het verouderingsproces niet stoppen maar we kunnen wel de snelheid waarmee het optreedt behoorlijk vertragen”

Als voorbeeld noemt hij de rimpels in het bovengelaat, zoals de voorhoofdsrimpels, de fronsrimpels en de kraaienpootjes. Deze rimpels ontstaan door overmatige activiteit van de onderliggende gezichtspiertjes die dagelijks aangewend worden om mimische bewegingen uit te voeren zoals fronsen, verbaasd kijken of lachen. In de loop der jaren zullen deze rimpels steeds dieper worden waardoor ze als het ware “in de huid komen te liggen”. Ook verliest de huid ter plaatse bindweefsel waardoor er een permanente inzinking of plooi ontstaat. “Wanneer eenmaal een diepe plooi is ontstaan heeft een botoxbehandeling (bijna) geen zin meer. Wel nu, door tijdig deze locaties in het gezicht met regelmaat te ontspannen met botulinetoxine injecties kunnen we voorkómen dat er later zulke diepe statische rimpels optreden. Dus ja, preventieve botox is zeker zinvol, mits je er op tijd mee begint.

Wat is “babybotox”?

Hoe eerder je begint met een botoxbehandeling, hoe minder botox we nodig hebben om het gewenst effect te bereiken.  Vaak hebben we bij twintigers aan de helft van de gebruikelijke dosis genoeg. De behandeling is dus ook goedkoper en heeft daarom ook de naam “babybotox” gekregen. Met minder botox hetzelfde effect bereiken, mooier kan het niet!

Wat zijn de beste locaties in het gezicht om mee te starten?

De rimpels van het bovengelaat komen het beste in aanmerking voor preventieve botoxbehandeling. In principe kun je dus kiezen uit de behandeling van de fronsrimpels, de voorhoofdsrimpels en de kraaienpootjes. Naast deze rimpels zijn ook de zogenaamde “marionetlijnen” naast de mond uitermate geschikt om preventief te worden behandeld. Met deze laatste behandeling kun je voorkómen dat je vroegtijdig een afhangende mondhoek krijgt en dus een verdrietige blik. Het zijn inderdaad “blijmakende prikjes” !

Op welke leeftijd kun je het beste mee starten?

Iedere huidtype is anders en de mate van huidveroudering is voornamelijk genetisch bepaald. Verder is je leefstijl ook van belang zoals eerder vermeld. Maar als je toch een leeftijd moet noemen zou de leeftijd van 25-27 jaar bij vrouwen een goede leeftijd zijn om te beginnen met een botoxbehandeling. Het is namelijk bekend dat de huid rond deze leeftijd bindweefsel en elasticiteit begint te verliezen.

Als je eenmaal begint kun je er dan zonder problemen weer mee stoppen?

Een fabel die er heerst is dat “als je eenmaal aan botoxbehandeling begint je er niet zomaar mee kan stoppen. De huid zou juist na het stoppen slechter uit gaan zien”.

Nee, dit is niet waar.  Als je stopt met botoxbehandelingen, keert je gezicht weer terug naar het moment waarop je aan de eerste botox behandeling bent begonnen. De behandeling heeft alleen het verouderingsproces afgeremd en dus niet verergerd. Je kunt dus op iedere moment besluiten om te stoppen met de behandelingen.

 

Wil je een persoonlijk gesprek?

Maak dan hier een afspraak!
See you soon!

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.