Gefractioneerde CO2 laser effectief tegen xanthelasma rondom de ogen

Gepost op 26 april 2015

Gefractioneerde CO2 laser effectief tegen xanthelasma rondom de ogen

Populaire laser maakt ook korte metten met gele kijkers

Xanthelasma zijn veel voorkomende, goedaardige maar cosmetische storende geelbruine bultjes rondom de ogen. Veel patiënten schamen zich ervoor en dragen overdag vaak een zonnebril en bedekken deze gele kringen onder een dikke laag foundation. Er bestaan een aantal mogelijke behandelmethoden voor deze aandoening maar geen enkele is tot nu toe echt bevredigend. Na een behandeling kunnen de bultjes namelijk weer terugkomen. Het operatief weghalen geeft daarnaast een grote kans op het ontstaan van littekens.

Hieronder ziet u voorbeelden van xanthelasma rondom de ogen

xanthelasmaXanthelasma donkere huid

Met een CO2 laser is het mogelijk om de bultjes preciezer en gerichter te verwijderen zonder de vorming van littekentjes. Bij dit onderzoek werd de effectiviteit en veiligheid van twee laserbehandelingen vergeleken namelijk de super pulsed CO2 (SP) versus de gefractioneerde CO2 (FR). Het ging hier om een prospectief klinisch onderzoek van 20 volwassen patiënten met dubbelzijdige en symmetrische xanthelasma plekken rondom de ogen. De bultjes werden willekeurig verdeeld over de twee behandelingen. De ene zijde werd behandeld met één sessie van ablatieve SP en de andere zijde met 3 tot 5 sessies van ablatieve FR laser met maandelijks intervallen. Bij alle patiënten werden de behandelde plekken door middel van digitale beeldvormende technieken geanalyseerd.

De resultaten lieten zien dat de plekken aan beide zijden met succes werden verwijderd met beide lasers, wat een significante verbetering opleverde wat betreft omvang, kleur en dikte. Hoewel de plekken behandeld met SP laser een significant grotere verbetering van kleur en dikte opleverde, waren de genezingstijd en patiënt tevredenheid significant beter bij de behandeling van laesies met FR. Ook was de kans op littekenvorming en de kans op terugkeer significant kleiner na behandeling met FR.

De auteurs concluderen dat ablatieve gefractioneerde CO2 laser een effectieve en veilige behandelmethode is voor de behandeling van xanthelasma rondom de ogen; vergeleken met een behandeling met de super pulsed CO2 laser heeft de gefractioneerde CO2 laser een significant kortere genezingstijd en een hogere patiënten tevredenheid bij de patiënt.

Dr David Njoo beschikt in zijn praktijk over de gefractioneerde CO2RE laser. Heeft u last van deze ontsierende bultjes, wacht niet langer en maak een afspraak voor de behandeling. U hoeft overdag uw mooie ogen niet meer te verbergen want die ontsierende gele kringen zijn binnenkort verleden tijd !

 

Bron
Esmat SM, Elramly AZ, Abdel Halim DM, Gawdat HI, Taha HI. Fractional CO2 Laser Is an Effective Therapeutic Modality for Xanthelasma Palpebrarum: A Randomized Clinical Trial. Dermatol Surg. 2014 Dec;40(12):1349-55.

 

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.