De combinatietherapie van ashy dermatose

Gepost op 3 januari 2021

De combinatietherapie van ashy dermatose

Veelbelovende nieuwe behandeling tegen zeldzame pigmentstoornis

Ashy dermatose is een vrij zeldzame pigmentstoornis die lastig te behandelen is vooral omdat de oorzaak nog onduidelijk is.  De aandoening komt zowel bij mannen als vrouwen voor, en bij zowel blanke als gekleurde huidtypen. De aandoening wordt gekenmerkt door donkerbruine tot blauwgrijze verkleuringen met namen in het gezicht, hals, decolleté maar soms ook op de romp, armen en benen. Opvallend is dat niet alleen de zon blootgestelde delen maar ook de niet aan de zon blootgestelde delen aangetast kunnen zijn. Uitlokkende factoren kunnen zijn overmatige zonblootstelling en onvoldoende zonbescherming maar ook het lokaal gebruik (denk aan cosmetica) of inname van stoffen die de huid gevoeliger maken voor zonnestralen. Onder de microscoop is er sprake van een typisch beeld, waarbij de opperhuid beschadigingen vertoont met veel ontstekingscellen en de aanwezigheid van pigmentkorrels in de diepere huidlagen.  Ashy dermatose staat ook bekend als “lichen planus pigmentosus” of “erythema dyschromicum perstans”.

Lees hier meer over ashy dermatose

 

Wat is de behandeling?

Behandelingen zijn tot nu toe teleurstellend gebleken. Dr. Njoo heeft echter veel successen behaald met de Aziatische aanpak van deze aandoening. Deze nieuwe combinatie behandeling bestaat uit 3 onderdelen

1.Capsules
Doel: Het stabiliseren van de aandoening
Hiervoor wordt het middel isotretinoine voorgeschreven in een dosis van 20 mg voor een periode van 6 maanden. Isotretinoine wordt vergoed door uw verzekeraar.

Er zijn echter enkele strikte voorwaarden om dit middel te mogen gebruiken

  • U mag niet zwanger worden of zwanger zijn of borstvoeding geven
  • U mag niet bekend zijn met stemmingsstoornissen zoals depressie
  • U dient uw bloed 1 x per 2 maanden te laten controleren

 

Lees hier meer over isotretinoine

2. Zonnebrandcrème
Doel: Het blokkeren van de huid tegen meerdere soorten lichtstralen
Recentelijk is bekend dat het pigment in de huid niet alleen wordt gestimuleerd door ultraviolette A en B stralen maar ook door infrarood licht en zichtbaar (computerlicht) licht. De Nexultra Dermaheal spf 50+ met minerale filters en anti-oxidanten is in staat om al deze vier lichtsoorten te blokkeren waardoor de pigmentaanmaak zo volledig mogelijk wordt afgeremd. Zonnebrandmiddelen met chemische filters zijn dus niet afdoende om pigmentstoornissen te bestrijden! Deze crème dient u dagelijks aan te brengen op de huiddelen, 365 dagen per jaar!

Prijs : eur 65,-  Tube 50 ml

3. Lasertherapie
Doel: Het vernietigen van het dieper gelegen pigment
Het dieper gelegen pigment kan alleen worden behandeld met laserstralen die diep in de huid kunnen doordringen. Dr Njoo zet hiervoor de PicoWay Resolve laser in, die een golflengte heeft van 1064 nanometer. De PicoWay laser is effectief en veilig voor alle huidtypen, dus ook voor donkere huidtypen. Er zijn 2 tot 6 behandelingen nodig om het dieper gelegen pigment significant te verminderen.

Lees hier meer over de PicoWay laser

Prijs: Tussen eur 150,- en eur 350,- per behandeling

Foto’s voor en na

Resultaat na 3 behandelingen met de Picoway laser, stukken verbeterd

 

 

 

 

 

 

 

 

Meer weten?
Wilt u meer weten over deze nieuwe behandeling? Maak dan hier een afspraak voor een persoonlijk behandelplan.

Bron
Muthu SK, Naran T, Saikia U et al. Low-dose oral isotretinoin therapy in lichen planus pigmentosus: an open-label non-randomized prospective pilot study. Int J Dermatol 2016: 55: 1048-54.

 

 

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.