Botulinetoxine, nieuwe medische toepassingen

Gepost op 5 januari 2020

Botulinetoxine, nieuwe medische toepassingen  

Bekendste antirimpelbehandeling blijkt multi-inzetbaar

 

Injectie met botulinetoxine is wereldwijd ongetwijfeld de meest uitgevoerde behandeling tegen cosmetisch storende rimpels in gezicht. Literatuur uit de laatste 5 jaren laat echter zien dat dit middel ook geschikt is voor de behandeling van vele medische indicaties.

Een Italiaanse groep onderzoekers bestudeerden de literatuur van de afgelopen 5 jaar en kwamen tot de conclusie dat botulinetoxine met succes kan worden toegepast voor de volgende huidaandoeningen:

  • Overmatige zweten van niet alleen de oksels, maar ook van handpalmen, voetzolen, voorhoofd en liezen
  • Vettige huid (seborroe), dat vooral gezien wordt bij mensen die gevoelig zijn voor acne, zelfs op volwassen leeftijd
  • Rosacea. Sommige vormen van rosacea zijn hardnekkig en reageren niet of matig op gebruikelijke middelen zoals antibiotica of zalven. In de ze gevallen kunnen botulinetoxine injecties behulpzaam zijn. Met name de flushing component blijkt goed te reageren op deze behandeling
  • Preventie en behandeling van abnormaal verdikte littekens. Botulinetoxine kan ook direct na een operatieve ingreep in het gezicht worden toegediend bij mensen die gevoelig zijn om lelijke littekens te krijgen. Hierdoor worden de littekens mooier.
  • Syringomen. Deze vergrote zweetkliertjes blijken ook te slinken na enkele prikjes botulinetoxine. De behandeling dient wel herhaald te worden.
  • Het fenomeen van Raynaud. Deze vervelende kwaal aan de vingers dat veroorzaakt wordt door een verstoring van de bloedvoorziening kan nu ook worden behandeld met botuinetoxine. De resultaten zijn echter wisselend
  • Diverse aandoeningen in de lichaamsplooien zoals psoriasis en de ziekte van Hailey Hailey profiteren ook van deze injecties
  • Lokale jeuksyndromen zoals lichen simplex chronicus en notalgia paresthetica reageren ook gunstig

 

Foto’s:
Links flushing bij rosacea en  rechts het fenomeen van Raynaud

 

 

 

 

 

 

 

Worden deze behandelingen vergoed in Nederland?

Sommige indicaties zoals overmatige zweten worden door sommige ziektekostenverzekeraars (dus niet allemaal) vergoed. De meeste van bovengenoemde indicaties komen dus niet in aanmerking voor vergoeding

Wilt u een afspraak maken?

Dr David Njoo heeft zich ook bekwaamd in de behandeling van vele medische toepassingen van botulinetoxine. Deze behandeling worden echter niet vergoed. Wilt u meer weten? Maak dan gauw een afspraak bij ons! Tot gauw !

 

Bron

Guida S, Farnetani F, Nisticò SP et al. New trends in botulinum toxin use in dermatology. Dermatol Pract Concept.2018 Oct 31;8(4):277-282. doi: 10.5826/dpc.0804a05. eCollection 2018 Oct.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.